Han banade väg för en ny syn på homosexualitet

Holsten FagerbergHolsten Fagerberg var pionjär inom kyrkan. Redan 1974 skrev han boken ”De homosexuella och kyrkan”. Kyrkan skulle välkomna dem in i gemenskapen, öppna för homosexuella präster och välsigna samkönade par i kyrkan. Det skulle dröja ända till 2009 innan vigseln öppnades för alla.

Läs artikeln Banade väg för en ny syn på homosexualitet inom kyrkan

Foto: Magnus Aronson

Hur blir vädret?

Regn på ruta

Varje dag i förra veckan visades bilder från de översvämmade byarna i England. Familjer som tvingas lämna sina hem, militärer som hjälper nödställda.

Naturkatastrofer har inträffat många gånger med många drabbade människor. Det kändes overkligt att se bilderna från när tyfonen Haiyan ödelade delar av Filippinerna.

Klimatförändringarna ger extremare väder. Även i Sverige. I Malmö var det nära att den nya Citytunneln dränktes när stormen Sven drog in över Sverige i december förra året.

I en intervju berättar tjänstemän på Malmö stad och VA SYD hur de tänker kring klimatanpassningar. Läs artikeln (pdf): Klimatanpassa staden, 20140206

Gör inte skillnad på människor

IMG_1335

 

På stortavlorna tittar Malala Yousufzai med stadig blick på oss. Flickan som överlevde talibanernas attack har gett ut en bok. Den ska jag läsa. Malala är idag 16 år och en förebild för många. I våras när jag intervjuade Stockholms biskop Eva Brunne pratade hon med beundran i rösten om Malala. Läs artikeln Ett valspråk för alla dagar Eva Brunne

Satsa på uppfinnarkvinnorna

Det är ett större medialt intresse för årets uppfinnarkvinna i år än det varit någonsin. Telefonen har ringt hos min kund Svenska Uppfinnareföreningen sedan 6.30 i morse. De stora dagstidningarna, radio, fackpress och våra partners rapporterar.

Linda Krondahl, årets uppfinnarkvinna 2013I fokus står Linda Krondahl som igår korades till årets uppfinnarkvinna för hennes robusta bärbara solcellsdrivna lampa med laddningsfunktion för mobiltelefoner. Jag har intervjuat Linda om hennes väg till prispallen. Det ligger otroligt mycket arbete och passion bakom Lindas produkt, bakom varje egenutvecklad innovation.

För jag har också intervjuat prisutdelaren Ylva Ryngebo, även hon innovatör och sedan förra veckan årets europeiska uppfinnarkvinna. En fantastisk företagare sedan många år.

När jag träffar kvinnor som Linda och Ylva, som satsar på sina idéer känner jag en stolthet. De är förebilder för så många unga kvinnor och män.  Uppfinnarkvinnorna är på väg att slå igenom och jag hoppas att många går i deras fotspår.

 

Teknik för framtidens klimat

Denna vecka samlas klimatexperter i Stockholm för att komma överens om och presentera för världens beslutsfattare hur det står till med klimatet på vår planet. Det verkar som om många experter tror att tvågraders-målet inte längre går att hålla.

Den svenska forskaren Christian Azar från Chalmers var medförfattare i klimatforskningspanelen för några år sedan. Jag intervjuade honom förra året om vad han tror att den tekniska utvecklingen och svenska ingenjörer kan göra för att bromsa uppvärmningen.

Han sa bland annat” Ny teknik kommer att vara helt avgörande om vi ska lösa den här frågan, därför spelar ingenjörer och industrin en avgörande roll. Men ny teknik poppar inte fram av sig självt, speciellt inte när den nya tekniken ska konkurrera med så billig teknik som kolkraft för att producera el. För att det ska ta fart, för att de nya lösningarna ska komma fram, krävs styrmedel i samhället. Ingenjörer kan utöver att utveckla de nya teknikerna också argumentera för en hårdare klimatpolitik, utveckla energieffektivare produkter och i avvägningar, när det står och väger mellan olika alternativ på de företag där man arbetar, pusha för de klimatvänliga alternativen”.

Läs artikeln ” Teknik påverkar framtidens klimat” här.

Går det upp eller ner på arbetsmarknaden 2013?

Arbetsmarknad 380x237

Två gånger per år analyserar jag hur den svenska arbetsmarknaden utvecklas för tolv yrkesgrupper inom teknik och naturvetenskap. Det har jag gjort i fem år nu och jag kan se mönster. Vissa yrken som arkitekter till exempel har en konjunkturkänslig arbetsmarknad. Medan efterfrågan på yrken som miljö- och hälsoskyddsinspektörer verkar vara helt oberoende av konjunktursvängningar.

En annan iakttagelse är att arbetsmarknaden verkligen är lokal. Det kan råda stor brist på biomedicinska analytiker i norra Sverige samtidigt som arbetsmarknaden är i balans i östra Götaland.

Behovet av vissa tekniska yrken verkar aldrig mättas. VVS-ingenjörer och byggnadsingenjörer har och har haft en strålande arbetsmarknad de senaste fem åren. De kan i princip välja och vraka mellan jobben.

Vill du veta mer om den svenska arbetsmarknaden inom teknik och naturvetenskap? Kontakta Helena Thorén, 0706-215511 helena.thoren@axlainformation.se

Nya bloggen

Det här är Helena Thoréns nya blogg. Hon kommer skriva om innovation, kreativitet, teknik, forskning och naturvetenskap. Bloggen är en del av den verksamhet som Helena Thorén driver inom ramen för sitt företag Axla Information AB.

 

Helena Thorén är kommunikatör och journalist med inriktning på kreativitet, innovation, uppfinningar, ingenjörskonst, teknik, naturvetenskap och forskning.

Vill du nå henne?

Se kontaktsidan eller mejla på helena.thorenATaxlainformation.se

 

 

 

Spara