Public Relations

Tänk som en journalist och se på nyheten från redaktionens perspektiv.

Creative Brief Creative Brief är första steget mot en lyckad PR-kampanj.  I den finns inspirerande citat från kunder, fängslande historier om företaget och fakta som färska forskningsresultat.

Pressbearbetning PR är mer än att skriva ett pressmeddelande och mejla ut. Det kräver kvalificerad pressanalys för att rätt person ska få rätt information i rätt sammanhang.

Uppföljning Nåddes rätt person av informationen i PR-kampanjen? Behöver de mer?

Nyhet: Aktuellt pressmeddelande som fått genomslag i media

Pressmeddelande: Årets uppfinnarkvinna 2013 har solen som drivkraft

Svenska Uppfinnareföreningen har utsett Årets uppfinnarkvinna.
Pressmeddelande 2013-12-02

I delstaten Jharkhand i Indien nås årets uppfinnarkvinna 2013 av beskedet. Linda Krondahl arbetar där med en leverans av 900 solcellsladdare till små byar som helt saknar el. Med hennes uppfinning HiLight ersätts fotogenlampor med solcellsbelysning och mobilerna laddas med ren solenergi.

I morgon, tisdag 3 december, delar Ylva Ryngebo ut stipendium till Årets uppfinnarkvinna 2013 till Linda Krondahl.Linda Krondahl, årets uppfinnarkvinna 2013

Ylva Ryngebo är Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013 och var den första svenskan som utsågs till Årets uppfinnarkvinna.

Linda Krondahl är den åttonde kvinnan som får utmärkelsen från Svenska Uppfinnareföreningen och hon får den för sin uppfinning HiLight, en robust bärbar solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för mobiltelefoner. Stipendiesumman är 25 000 kronor.

Hur känns det?
– Stort! Jag har ju aldrig sett mig själv som en typisk uppfinnare; jag såg ett problem och försökte lösa det! Men att komma på en lösning på ett problem kan man på en kafferast – att genomföra den tar år. Jag skulle inte orkat vara tillräckligt envis tillräckligt länge om inte folk omkring mig stödde idén. Att bli Årets uppfinnarkvinna gör mig både stolt och glad. Stolt för att det är ett erkännande av att vi i HiNation lyckats skapa en produkt som är viktig och kan förbättra livet för många, och glad för att jag vet att det var i konkurrens med flera andra kvinnliga uppfinnare!, säger Linda Krondahl.

Det är fem år sedan Linda sade upp sig från sitt konsultarbete för att helhjärtat satsa på det som skulle bli HiLight. Idén fick hon under en skärgårdsvistelse och tanken var att hitta en lösning för belysning och mobilladdning ute i naturen. Idén grodde och växte under några år i två olika företagsinkubatorer till en kommersiell miljöteknisk produkt.

Idag reser Linda tillsammans med sin gamla mentor numera kollega Kristina Linhardt ut till familjer på indiska landsbygden dit elektriciteten inte når. I ett projekt finansierat av Tillväxtverket och Sida får familjerna förbättrade levnadsvillkor och verktyg för en hållbar tillväxt. Med en HiLight lyser de inte bara upp hemmet på ett miljövänligt och säkert sätt, utan de laddar också mobiltelefonerna. De kan till och med öppna en laddningsstation och tjäna en hacka på det.

Friluftslivet har fått ligga på hyllan. Linda är fullt sysselsatt med att bygga en affärsverksamhet kring sin uppfinning för potentialen i tillväxtländer är enorm. Världsnaturfonden beräknar att det finns 125 miljoner människor i behov av en solcellsdriven lampa med laddningsfunktion.

Motivering: Årets uppfinnarkvinna 2013 är Linda Krondahl,

För hennes robusta solcellsdrivna lampa med laddningsfunktion för bland annat mobiltelefoner. Hon får utmärkelsen för att hon med sin innovation tar ett stort socialt ansvar som kombinerar hållbart företagande med höjd livskvalitet för de människor runt jorden som saknar elektricitet. Linda är en förebild för unga kvinnor och män, för hon tog steget och gjorde något av sin idé och sin dröm.

Årets uppfinnarkvinna 2013 Linda Krondahl
Yrke: Uppfinnare, småföretagare och konsult
Företag: HiNation www.hination.com
Utbildning: Civilingenjör, kemi med inriktning Technology Management
Bor: Stockholm
Familj: Sambo
Ålder: 37
Framtid: Satsar på tillväxtmarknader i Indien och Afrika och att utveckla en ny version tillsammans med humanitär organisation
Önskan: Jag önskar att alla 18-åringar i Sverige fick en enskild firma i födelsedagspresent av svenska staten

Uppfinning HiLight
En solcellsprodukt som ger säker stark belysning och mobilladdning med 100 procent solenergi

Belysning: Ger ljus 360 grader i upp till 20 timmar per laddning
Konstruktion: Mycket robust, tål att tappas
Vattentålig: Vattentålig, men inte vattentät
Livslängd: cirka 4 år, 1 års garanti
Batteridrift: upp till 1 000 cykler
Underhåll: Batteri, kretskort och handtag etc. kan bytas på serviceställen
Pris: 1 500 kronor
Potentiell marknad: 125 miljoner exemplar (Världsnaturfondens beräkning)

Utmärkelsen och stipendiet till Årets uppfinnarkvinna har delats ut av Svenska Uppfinnareföreningen sedan 2006 till minne av innovationsrådgivaren Margareta Andersson-Hilstad. Tillväxtverket ger i år stöd genom programmet ”Främja kvinnors företagande”.

För mer information kontakta

Linda Krondahl, Årets uppfinnarkvinna, HiNation AB, 0707-94 92 80

Malin Mohr, projektledare Svenska Uppfinnareföreningen, 073-635 93 50

Publicerad PRESS 20131202 Årets uppfinnarkvinna 2013 har solen som drivkraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.